Modalitate de folosire al oracolului I-Ching:

Dintre toate metodele folosite în China antică pentru consultarea I-Ching, două au rămas în uz până astăzi: una folosind monede de bronz, iar cealaltă bețișoare din tulpini de coada-șoricelului.

Cea mai rapida, adaptată omului modern, deci și cea mai simplă, presupune folosirea a trei monede identice și uniforme, confecționate din bronz. Una dintre fețe are atribuită cifra trei, celeilalte fețe cifra doi. Atribuirea se face înainte de a începe consultarea și nu se mai schimbă.

    

Așează-te, reculege-te interior și pune întrebarea care te frământă. Poți să lași necompletată această rubrică, dar se spune că afișarea întrebării te ajută sa te concentrezi mai bine asupra acesteia.

Apasă butonul de șase ori pentru a simula aruncarea simultană a celor trei monede. Pentru fiecare dintre aruncări poate rezulta una dintre următoarele combinații:

3 + 3 + 3 = 9

sau

2 + 2 + 2 = 6

sau

3 + 3 + 2 = 8

sau

3 + 2 + 2 = 7

Fiecare dintre aceste combinații este reprezentată printr-o linie.

șapte, numit yang
nouă, numit yang maxim
opt, numit yin
șase, numit yin maxim

Șapte și opt sunt considerate stabile, deci statice, iar nouă și șase, instabile, dinamice, deoarece unul dintre cele două principii cosmice, yang și yin – regăsite în fiecare element al Creației – și-au atins maximul și deci, trebuie să se transforme în principiul contrar lui (yang-ul în yin și reciproc).

Repetă aruncarea până cand obții șase linii. Figura rezultată reprezintă una dintre cele 64 de hexagrame, fiecare cu câte un nume și o simbolistică atașată ei. Dacă hexagrama conține linii care reprezintă un maxim, adică nouă sau șase (reprezentate cu culoare roșie), se va consulta si textul aferent acestor linii. Aceste linii nu sunt stabile și se transformă (nouă se va transforma întotdeauna în opt, iar șase în șapte). Astfel rezultă o nouă hexagramă, rezultată din transformarea primei hexagrame. În acest caz trebuie consultată și hexagrama transformată.

Apasă butonul „Citește haxagrama” pentru a deschide pagina cu interpretarea hexagramelor.